Des de la Biblioteca s'estableix un fort vincle de col·laboració amb les escoles i instituts.
 

La relació entre els centres docents i la biblioteca pública és molt important per tal de teixir un bon context de suport a l'aprenentatge dels nens, nenes i joves de Guissona i pobles del voltant.

Aquesta relació es materialitza amb diversos projectes que es porten a terme cada curs a través dels quals els alumnes visiten i coneixen a fons la biblioteca a la vegada que potencien diverses competències relacionades amb les assignatures que treballen a les aules mitjançant recursos de la biblioteca. D’aquesta manera es dóna suport a l’aprenentatge, alhora que es treballen les habilitats de recerca i síntesi dels estudiants.

Amb aquesta finalitat, des de la Biblioteca de Guissona s'han establert projectes col·laboratius amb els instituts i escoles de Guissona i altres localitats com Sanaüja, les Pallargues, Sant Ramon, Sant Antolí, Sant Guim de Freixenet i Cervera. També s'ha col·laborat en projectes del Pla Educatiu d'Entorn de Guissona i del Centre de Recursos Pedagògics de la Segarra.

Els tipus de projectes són molt variats: visites escolars, préstec de lots de lectura o temàtics, selecció de llibres i documentals per assignatures, sessions de treball a la biblioteca, col·laboracions en activitats, maletes viatgeres...


En són alguns exemples:

- Les visites escolars, a través de les quals es dóna a conèixer la biblioteca: els espais, la col·lecció, els serveis i totes les eines de què es disposa per tal que els estudiants coneguin a fons totes les possibilitats que hi ha. Cada visita s'organitza en funció de l'edat, el curs, els coneixements dels alumnes i les matèries que es treballen a les aules i totes tenen com a element comú la visita de les instal·lacions i temps per a la lectura.

Per als nens i nenes d'educació infantil, la visita a les instal·lacions conclou amb l'explicació d'un conte. 
Als alumnes de cicle inicial també se'ls explica un conte, però en aquest cas és a través d'ombres xineses en les que ells participen. 
Per a cicle mitjà hi ha preparat un joc de pistes per consolidar l'aprenentatge de l'ordenació dels llibres que s'ha explicat durant la visita i que complementa un curtmetratge literari. 
Els de cicle superior reben l'explicació de la CDU (Classificació Decimal Universal), a través de la qual s'ordenen els diferents documents que hi ha a la biblioteca i practiquen les consultes al catàleg col·lectiu de les biblioteques de Catalunya (Argus) i la localització dels llibres als prestatges a través d'un joc d'exploració.

Aquestes visites es fan per classes, com és el cas del cicle de visites amb l'Escola Ramon Faus i Esteve de Guissona. 

Tot i això, en el cas de la ZER La Segarra (escoles rurals), van ser per cicles. Per exemple, educació infantil de les Pallargues o els cicles de l’Escola de Sanaüja.

Hi ha també les visites de Sant Jordi de la Llar d'Infants Patufet, que des de fa molts anys visiten la Biblioteca el dia de la rosa i el llibre.

 

- La "Caixa Verda" del Col·legi Mare de Déu del Roser, que consisteix en una selecció de llibres, contes i documentals per a totes les edats i relacionats amb l'ecologia i el medi ambient que viatja per totes les classes de l'escola dins d'una caixa, que té com a objectiu enriquir el projecte que es treballa al centre. La tria i el préstec dels llibres va a càrrec de la biblioteca.

Es pot veure el resultat d'aquesta feina al Blog d'Educació Infantil

 

- Les maletes viatgeres són una selecció de llibres per als alumnes de cada curs de l'Escola Jaume Balmes de Cervera. A cada maleta s'hi posen dos llibres (adequats a l'edat) per als nenes i dues revistes per als pares i cada maleta viatja una casa de cada alumne.

Al bloc de la biblioteca de l'escola hi ha les maletes viatges del curs2010/2011 i 2011/2012.

 

- Les col·laboracions en la realització d’activitats consisteixen en l’organització conjunta d’activitats entre la Biblioteca de Guissona, un centre educatiu (o classe) i un artista.

Una de les que s’ha dut a terme és un recital poètic amb una poetessa de la comarca i alumnes de l’Institut.

Per altra banda, alguns estudiants juntament amb altres usuaris d’edats diverses, van col·laborar en la gravació del vídeo que la Biblioteca va elaborar per commemorar el Dia Mundial de la Poesia (21 de març).
 


- Els préstecs de lots de lectura consisteixen en deixar a les escoles una col·lecció de llibres del mateix títol per tal que tots els alumnes d’una mateixa classe puguin llegir-lo. Aquests lots es demanen a la CePSE (Central de Préstec i Serveis Especials) i es reben a la Biblioteca de Guissona. Des d’aquí es fan els préstecs, es deixen les caixes de llibres a les escoles i es recullen un cop llegits. Finalment, després de fer el retorns s’envien les caixes cap a la CePSE a través del servei de Préstec Interbibliotecari.

Els alumnes de quart de l’Escola Jaume Balmes comparteixen l’experiència al bloc de la biblioteca.



- Les sessions de treball a la biblioteca de Guissona poden ser de consulta i cerca d'informació (que es duen a terme a la sala d'adults) o visites a les exposicions temàtiques i artístiques que hi ha a la sala polivalent. En alguns casos, també es concerta una trobada amb l'artista. 

 Algunes d'aquestes sessions: 

Projecte interdisciplinar de FEDAC Guissona

Sessió de treball amb refranys dins del crèdit de síntesi d'ESO de FEDAC Guissona

Sessió de visual i plàstica a l'exposició de Cal·ligrafia de l'INS Guissona

Trobada d'alumnes de visual i plàstica de l'institut FEDAC Guissona amb el fotògraf Joan Porredon, autor de l'exposició nuSnu

 

Sessions de consulta d'informació i de coneixement de la Biblioteca i visites a les exposicions de l'Aula d'Acollida de l'INS Guissona